Zoek
Sluit dit zoekvak.

10 Fascinerende Weetjes Over Technologie die Je Misschien Nog Niet Wist

In de afgelopen decennia is technologie een cruciaal onderdeel geworden van ons dagelijks leven. Van smartphones tot kunstmatige intelligentie en quantumcomputers, de tech-wereld blijft zich in rap tempo ontwikkelen. Maar achter al die technologie schuilt een wereld vol verrassende weetjes en feiten die misschien nog niet algemeen bekend zijn. Hier zijn 10 leuke en interessante weetjes over technologie die je gegarandeerd zullen verbazen.

 

  1. Het eerste computervirus was “gezond”

Het eerste computervirus, genaamd “Creeper,” werd in 1971 ontwikkeld door Bob Thomas. Creeper was geen kwaadaardig virus zoals we dat nu kennen; het was meer een experiment. Het sprong van computer naar computer en liet de boodschap achter: “I’M THE CREEPER: CATCH ME IF YOU CAN.” Het virus was onschadelijk en bracht geen schade toe, in tegenstelling tot de veel agressievere virussen van tegenwoordig. Het interessante is dat het ‘antivirusprogramma’ Reaper speciaal werd ontwikkeld om Creeper op te sporen en te verwijderen. Daarmee werd ook de basis gelegd voor de antivirusindustrie!

 

  1. De eerste smartphone dateert uit 1994

Hoewel de meeste mensen denken dat smartphones pas ontstonden met de komst van de iPhone in 2007, werd de eerste smartphone al in 1994 gelanceerd door IBM. De “Simon Personal Communicator” had een touchscreen, kon e-mails verzenden en ontvangen en zelfs faxen versturen. Met een verkoopprijs van rond de $900 en een batterijduur van ongeveer een uur, was het echter niet echt een commercieel succes.

 

  1. De eerste webcam werd gebruikt om koffie in de gaten te houden

In 1991 plaatsten onderzoekers van de Universiteit van Cambridge een camera boven hun koffiezetapparaat. Deze vroege webcam zond beelden uit van het koffiezetapparaat, zodat medewerkers konden zien of er nog koffie was, zonder dat ze hun kantoor hoefden te verlaten. Deze simpele toepassing van technologie leidde tot de ontwikkeling van een technologie die tegenwoordig wereldwijd wordt gebruikt.

 

  1. Er zijn meer telefoons dan mensen op de wereld

In 2021 was het aantal mobiele telefoons wereldwijd geschat op meer dan 7,1 miljard. Dat betekent dat er meer mobiele telefoons zijn dan mensen! Veel mensen bezitten meerdere telefoons, of het nu gaat om een privételefoon en een werktelefoon, of telefoons in verschillende landen. Deze statistiek benadrukt hoe alomtegenwoordig mobiele technologie is geworden.

 

  1. De eerste computerbug was letterlijk een “bug”

De term “bug” om een fout in een computerprogramma aan te duiden, komt uit de jaren veertig. In 1947 ontdekten technici een mot (een echte insect) die vastzat in een relais van de Mark II-computer bij Harvard University. Ze verwijderden de mot en noteerden de eerste “bug” in de geschiedenis van de computerwetenschap. Sindsdien wordt elke fout in hardware of software een “bug” genoemd.

 

  1. Het internet weegt minder dan een aardbei

Dit klinkt misschien vreemd, maar wetenschappers hebben uitgerekend dat alle informatie die over het internet wordt verzonden (op basis van de elektriciteit die nodig is om data te transporteren) minder weegt dan een aardbei. Hoewel de informatie zelf gewichtloos lijkt, is de energie die wordt gebruikt om het te verzenden meetbaar.

 

  1. Elke minuut wordt er 500 uur aan video’s op YouTube geüpload

Het is moeilijk om je voor te stellen hoeveel inhoud er elke dag op het internet verschijnt. Alleen al op YouTube wordt er elke minuut 500 uur aan nieuwe video’s geüpload. Dit betekent dat als je zou proberen om alle video’s te bekijken die in slechts één dag op YouTube worden geplaatst, je bijna 82 jaar non-stop zou moeten kijken!

 

  1. Het wachtwoord van de eerste computer was “login”

Veiligheid stond niet altijd hoog op de agenda bij de ontwikkeling van computers. De eerste wachtwoorden waren vaak erg eenvoudig. In het geval van CTSS, een van de eerste besturingssystemen ontwikkeld in de jaren ’60, was het standaard wachtwoord om in te loggen simpelweg “login.” Tegenwoordig zou zo’n wachtwoord natuurlijk niet lang bestand zijn tegen hackers.

 

  1. De wereldwijde hoeveelheid data verdubbelt elke twee jaar

De hoeveelheid digitale data die wereldwijd wordt gecreëerd, groeit in een exponentieel tempo. Elk jaar produceren we enorme hoeveelheden gegevens door e-mails, sociale media, streaming, en andere online activiteiten. IBM voorspelde ooit dat de wereldwijde hoeveelheid data elke twee jaar verdubbelt, en met de komst van technologieën zoals kunstmatige intelligentie, het Internet of Things (IoT) en 5G, zal dit waarschijnlijk nog sneller gaan.

 

  1. De eerste harde schijf woog meer dan een auto

In 1956 introduceerde IBM de allereerste harde schijf. Het apparaat, de IBM 350, woog meer dan een ton en had een opslagcapaciteit van slechts 5 megabytes. Ter vergelijking: moderne microSD-kaarten kunnen wel 1 terabyte opslaan, wat neerkomt op ongeveer 200.000 keer meer opslagruimte dan de oorspronkelijke harde schijf, en dat allemaal in een apparaat dat zo klein is als een vingernagel.

 

Conclusie

Technologie heeft een lange weg afgelegd sinds de vroege dagen van computervirussen, webcams en enorme harde schijven. Het is fascinerend om te zien hoe deze wereld continu in beweging is en hoe sommige van de eenvoudigste ideeën, zoals het controleren van koffie, hebben geleid tot revolutionaire uitvindingen. Terwijl de technologie blijft evolueren, kunnen we ons verheugen op nog veel meer onverwachte en interessante innovaties in de toekomst!

 

Share the Post:

Related Posts