Zoek
Sluit dit zoekvak.

De wereld van social engineering

Social engineering voorkomen

Steeds meer wordt er digitaal gedaan in de wereld. Dit heeft natuurlijk enorm veel voordelen, omdat je hierdoor gemakkelijk contact kunt leggen met andere personen zonder dat je hiervoor hoeft te gaan reizen. Daarnaast zijn dingen zoals bankieren of het winnen van informatie steeds gemakkelijker. Toch zijn er ook nog nadelen te benoemen. Een van de nadelen van is social engineering. Dit is een grote verzameling aan technieken die criminelen online gebruiken om bedrijfsinformatie van bedrijven te achterhalen. Als het de cybercriminelen lukt, kan dit voor bedrijven grote gevolgen hebben. Zo kunnen de hackers vragen om grote geldbedragen of kan er gevoelige informatie gelekt worden.

Wat is social engineering precies?

Social engineering wordt veelal gebruikt in de cybercriminaliteit. In de meeste gevallen denken mensen dat de meeste informatie gelekt wordt door falende systemen. Dit is echter een grote misvatting. De meeste informatie die gewonnen wordt door cybercriminelen, wordt buit gemaakt door het aanspreken van mensen. Cybercriminelen proberen namelijk door middel van phishing medewerkers zo ver te krijgen dat er informatie vrijgegeven wordt of dat er virussen kunnen worden geïnstalleerd in de bedrijfssystemen. Dit gebeurt door mails te versturen met versleutelde links er in. Als de werknemer vervolgens deze links volgen, kan er een virus op de systemen komen. Hierdoor kunnen de cybercriminelen informatie winnen over het bedrijf en wellicht het hele bedrijf platgooien.

Voorkomen van social engineering

Cybercriminelen zijn anders dan andere criminelen. Het is namelijk erg lastig om de identiteit van deze criminelen te achterhalen. Daarnaast kunnen ze ook kilometers van het bedrijf af werken. De meeste cybercriminelen komen dan ook uit andere landen. Het is dan ook belangrijk dat het hele bedrijf op de hoogte is van deze gevaren. Hierin is voorlichting voor het bedrijf belangrijk. Door het onderwerp bespreekbaar te maken, zullen werknemers sneller overgaan tot overleg bij het zien van een mail. Daarnaast is het natuurlijk altijd een goed idee om belangrijke mails en betalingen dubbel te checken. Hierdoor wordt er nooit zomaar een bedrag over gemaakt naar cybercriminelen of nooit informatie gelekt. Welke maatregelen heeft jouw bedrijf genomen om social engineering tegen te gaan?

Share the Post:

Related Posts