Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alles wat je moet weten over de verplichte autoverzekering

Autoverzekering

Voor elke persoon die eigenaar wordt van een auto geldt dat hij of zij deze verplicht dient te laten verzekeren. Het afsluiten van de autoverzekering is wat dat betreft dus geen keuze, maar een plicht. Dit gezegd hebbende is het zo dat er op de markt uiteraard tal van verschillende soorten autoverzekeringen zijn terug te vinden. Zo is er bijvoorbeeld de WA-verzekering, maar kan je ook kiezen voor het afsluiten van een WA+ beperkt of een WA+ volledige cascoverzekering. Welke van deze verschillende opties is er nu daadwerkelijk verplicht en vooral waarom werd die verplichting nu precies in het leven geroepen? Je komt er werkelijk alles over te weten hier op deze pagina.

Waarom heeft men de autoverzekering verplicht? 

De overheid heeft ervoor gekozen om de autoverzekering te verplichten omdat ze wil voorkomen dat mensen onverwachts worden geconfronteerd met schade die ze financieel niet aankunnen. Vroeger was dat niet zelden het geval. Heel wat mensen raakten toen betrokken bij een ongeval waar ze zelf geen schuld aan troffen waarbij de tegenpartij niet verzekerd bleek te zijn. Wanneer de tegenpartij dan ook niet over voldoende financiële middelen beschikte om de persoon die schade had geleden te vergoeden was het natuurlijk al snel uit met de pret. Door de WA-verzekering te verplichten hopen overheden om een herhaling van een dergelijke situatie te kunnen voorkomen.

Welk type autoverzekering is verplicht? 

De verplichting die geldt voor het afsluiten van een autoverzekering is er uitsluitend voor de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier de meest beperkte verzekering van alle opties die op de markt zijn terug te vinden. Hoe komt dit precies? Zeer eenvoudig. De WA-verzekering is namelijk geen verzekering die tussenkomst verleent in de schade die je zelf ervaart. In plaats daarvan zorgt ze voor een compensatie van de betrokken partij bij een ongeval die jij hebt veroorzaakt. Het karakter van dit type autoverzekering brengt eigenlijk zowel een groot voor- als een groot nadeel met zich mee. Het belangrijkste voordeel heeft te maken met de prijs. In vergelijking met andere autoverzekeringen is de WA-verzekering namelijk met absolute zekerheid de voordeligste optie. 

Het belangrijkste nadeel waar je bij de WA-verzekering rekening mee moet houden heeft betrekking tot het feit dat je eigen voertuig op geen enkele manier is gedekt. Loopt je eigen auto dus met andere woorden schade op tijdens een ongeval waar je zelf voor verantwoordelijk bent? Dan zal dat ervoor zorgen dat je op geen enkele compensatie aanspraak kan maken. Het spreekt voor zich dat dit in de praktijk zeker iets is waar je rekening mee wil houden wanneer je kiest voor deze verzekering.

Wat zijn de andere mogelijkheden waarvoor je kan kiezen?

De WA-verzekering is uiteraard niet de enige autoverzekering waar je voor kan kiezen. Ondanks het feit dat dit type verzekering veruit de voordeligste optie zal zijn is het zo dat veel mensen toch graag voor hun auto willen kunnen rekenen op wat uitgebreidere dekkingen. Geldt dat ook voor jou? Dan zijn er nog twee andere opties waar je een keuze uit kan maken. We hebben het hierbij dan over:

  1. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  2. De WA+ volledige cascoverzekering; 

In de basis beschikken beide bovenstaande autoverzekeringen eveneens over de WA-dekking. Dit betekent dat je wettelijk gezien perfect in orde bent. Er is echter meer. Deze standaard dekking wordt immers nog verder uitgebreid met extra dekkingen die ook bepaalde vormen van eigen schade indekken. Neem nu in eerste instantie de WA+ beperkt cascoverzekering. Indien je dit type van verzekering afsluit kan je rekenen op de hieronder terug te vinden (extra) dekkingen: 

  • Brandschade en schade als gevolg van een explosie; 
  • Schade veroorzaakt door een inbraak of door diefstal; 
  • Schade veroorzaakt door een natuurramp en hagel; 
  • Glasschade evenals bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit; 
  • Schade veroorzaakt door een aanrijding met een wild dier; 

In heel veel gevallen biedt de WA+ beperkt cascoverzekering dus reeds een prima dekking aan. Toch is er natuurlijk nog één belangrijke dekking die ontbreekt. We hebben het hierbij dan om de dekking van eigen schade aan het voertuig. Dat is inderdaad correct. Deze schade wordt niet gedekt door de beperkt cascoverzekering. Indien je ook deze schade wil verzekerd hebben moet je dan ook kijken in de richting van de volledige cascoverzekering of de zogenaamde allrisk.

Wanneer is de allrisk de voor jou beste autoverzekering?

De allrisk is dus in de praktijk veruit de meest uitgebreide autoverzekering die er bestaat. Betekent dit dat elke verzekeringnemer automatisch voor deze verzekering moet kiezen? Zeker niet. De WA+ volledige cascoverzekering is immers een behoorlijk dure verzekering. Dit zorgt ervoor dat de auto (en dan vooral de waarde waarover ze beschikt) die hoge verzekeringspremie moet rechtvaardigen. Bedenk jezelf dan ook altijd voordat je een allrisk autoverzekering af gaat sluiten of de kosten opwegen tegen de mogelijke baten waarvan sprake kan zijn.

Interessante bespaartips voor je autoverzekering

Tot slot kunnen we nog even kijken naar de mogelijkheden die er bestaan om te besparen op de kosten van je autoverzekering. Allereerst heeft de informatie die je hierboven terug kan vinden duidelijk gemaakt dat de premie van de autoverzekering sterk wordt beïnvloed door de hoeveelheid aan dekkingen die voorhanden zijn. Dit zorgt er dan ook voor dat de WA-verzekering zoveel goedkoper is dan de beperkt of volledige cascoverzekering. Door een vergelijking uit te voeren kan je dan ook reeds een behoorlijke besparing realiseren op je autoverzekering. Dat is echter zeker niet alles als je ervoor kiest om je auto verzekeren. Andere potentieel interessante bespaartips zijn dan ook de volgende:

  1. Probeer het eigen risico af te stemmen op je persoonlijke situatie; 
  2. Zorg ervoor dat je geen onnodige dekkingen gaat afsluiten voor je autoverzekering;
  3. Hou reeds bij aankoop van je voertuig rekening met de hoogte van je verzekering;

Dit laatste aandachtspunt zullen veel mensen mogelijks in eerste instantie een beetje vreemd vinden. Toch kan dit een zeer belangrijke tip zijn. Het spreekt namelijk voor zich dat er bij het verstrekken van een autoverzekering door een verzekeraar altijd rekening wordt gehouden met de specificaties van het voertuig. Des te groter het vermogen van het voertuig is, des te groter ook de kans op significante schade en dus hogere kosten. Wil je dus kunnen rekenen op een zo voordelig mogelijke autoverzekering? Dan is dit zeker iets om in het achterhoofd te houden voor je nieuwe verzekering.

Share the Post:

Related Posts