Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het belang van collageen

Collageen

Collageen is een eiwit dat de bouwstenen levert voor veel lichaamsweefsels, zoals botten en huid. Het zorgt ervoor dat weefsels kunnen rekken en flexibel zijn. Naarmate mensen ouder worden, neemt de productie van collageen op natuurlijke wijze af. Collageen supplementen kunnen voordelen hebben voor de gezondheid.

Wat is collageen?

Collageen is het eiwit dat het meest voorkomt in het lichaam. Deze eiwitten vormen vezels die helpen bij het opbouwen en bij elkaar houden van lichaamsdelen, waaronder spieren, haar, huid, botten en pezen.

Onderzoekers hebben minstens 28 soorten collageen geïdentificeerd, maar de collageentypes van type I, II en III maken 80% tot 90% van alle collageen uit.

Mensen verliezen collageen naarmate ze ouder worden, en dit leidt tot een minder stevige huid, zwakker kraakbeen in de gewrichten en andere veranderingen. Daarom zijn collageen supplementen populair geworden.

Collageen verarmt naarmate mensen ouder worden, waardoor de huid minder stevig wordt en er andere veranderingen in het lichaam optreden.

Collageen vs. Collageenpeptiden

Wanneer we eiwitrijk voedsel eten, gebruikt het lichaam aminozuren om collageen aan te maken. Maar collageen in zijn natuurlijke vorm is moeilijk te verteren omdat het gemaakt is van dicht op elkaar gepakte, lange vezels.

De meeste collageensupplementen gebruiken kleinere, makkelijk te verteren vormen van collageen, collageenpeptiden genaamd, ook wel gehydrolyseerd collageen genoemd. Fabrikanten produceren collageenpeptiden door chemicaliën of hoge hitte toe te passen op collageen om het in kleinere stukjes te breken.

Wat doet collageen?

De belangrijkste rol van collageen is het leveren van bouwstenen voor lichaamsdelen en deze sterk en soepel te houden. Elk type collageen heeft andere eigenschappen en functioneert anders.

Net als een touw van in elkaar gevlochten strengen, wordt elke collageenvezel samengevlochten door miljoenen eiwitten die peptiden worden genoemd.

Alle soorten collageen helpen de weefsels van het lichaam hun vorm, elasticiteit en sterkte te behouden.

Leestip: vis collageen poeder

Collageen typen:

Type I: De meest overvloedige hoeveelheid collageen; bestaat uit lange, dicht opeengepakte vezels gevonden in de huid, ligamenten, tanden, botten en pezen.

Type II: kortere vezels die voorkomen in kraakbeen dat taai, flexibel weefsel vormt in lichaamsdelen zoals de gewrichten, de oren en de neus.

Type III: wordt aangetroffen in lichaamsdelen zoals bloedvaten, darmen en huid; helpt bij de bloedstolling en de wondgenezing.

Wat zijn de toepassingen van collageen?

Collageen wordt gemakkelijk omgezet, afgebroken en geabsorbeerd in het lichaam. Daardoor is het nuttig voor verschillende medische en cosmetische doeleinden.

Fabrikanten halen collageen bij mensen en dieren voor gebruik in supplementen en medische producten.

– Medisch

Collageen kan worden gebruikt bij reconstructieve, cosmetische en kaakchirurgie. Het kan ook helpen bij de genezing van wonden en brandwonden door de groei van nieuw weefsel te bevorderen. Sommige mensen gebruiken collageensupplementen om de symptomen van osteoartritis te verminderen.

– Cosmetisch

Door de eigenschappen van collageen wordt het veel gebruikt in cosmetische toepassingen. Omdat het helpt vocht vast te houden, voegen fabrikanten het toe aan sommige huidcrèmes en haarbehandelingen. In de cosmetische geneeskunde verbeteren geïnjecteerde collageenvullers de kwaliteit en de dichtheid van de huid.

Uitgelicht: collageen tabletten

Factoren die de productie van collageen beïnvloeden

Leeftijd is de nummer één factor die leidt tot een verminderde collageenproductie.

In feite produceren mensen 1% minder collageen in de huid elk jaar na de leeftijd van 20, volgens Suzan Obagi, assistent-professor in de dermatologie aan de Universiteit van Pittsburgh en directeur van het Cosmetic Surgery and Skin Health Center.

Naast leeftijd zijn er verschillende factoren die bijdragen aan een verminderde collageenproductie.

Factoren die de collageenproductie kunnen verminderen zijn onder andere:

Roken – Roken beschadigt collageen en vermindert de hoeveelheid zuurstof die bij de huid komt, waardoor het voor weefsels moeilijk wordt om te regenereren.

Dieet – Het eten van diëten met veel verwerkt vlees en geraffineerde suiker kan ontstekingen, verharding en fragmentatie van collageen veroorzaken.

Slaap – Genoeg slaap is belangrijk omdat het lichaam tijdens de slaap nieuwe cellen en collageen aanmaakt.

UV-straling – Te veel blootstelling aan ultraviolet licht breekt collageen af en zet huidcellen aan tot een verkeerde opbouw, wat rimpels veroorzaakt.

Gezondheidsproblemen – Auto-immuunziekten en bindweefselaandoeningen veroorzaken ontstekingen en zorgen ervoor dat antilichamen het collageen in de huid, gewrichten en andere lichaamsdelen aanvallen.

Vermijd stress – Te veel stress vermindert de collageenproductie.

Kun je de collageenproductie stimuleren?

Mensen kunnen dingen doen om het lichaam te helpen meer collageen aan te maken, zelfs als de productie van nature afneemt met de leeftijd.

Twee belangrijke manieren om dit te doen zijn voeding en supplementen. De wetenschap over collageensupplementen is niet erg sterk, maar er zijn wel aanwijzingen voor voordelen.

Natuurlijke bronnen van collageen

Natuurlijke bronnen van collageen zijn bepaalde voedingsmiddelen, huidcrèmes en supplementen.

Share the Post:

Related Posts