Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat is een bouwkundige keuring?

Bouwkeuring aanvragen

Er wordt tegenwoordig behoorlijk wat gezegd en geschreven over de zogenaamde bouwkundige keuring. Het betreft hier een soort van keuring die kan worden uitgevoerd om de staat van een woning te kunnen bepalen. Deze vaststelling gebeurt steevast aan de hand van een visuele controle van de woonst. De controle die wordt uitgevoerd gaat helemaal van de kelder tot aan de zolder waardoor er geen enkele ruimte wordt overgeslagen. In vergelijking met vroeger zijn er tegenwoordig steeds meer potentiële investeerders in vastgoed die een dergelijke controle laten uitvoeren. Ben jij ook benieuwd waarom dat zo is en waarom deze keuring ook voor jouw aankoop op z’n minst te overwegen is? Lees dan vooral even snel verder!

Wat is een visuele inspectie van het pand? 

In de inleiding van dit artikel hebben we reeds aangegeven dat er bij een bouwkundige keuring louter en alleen sprake is van een visuele inspectie. Voor veel mensen is het niet meteen duidelijk wat dit betekent. Wel, in principe komt het er gewoon op neer dat de controleur even een wandeling maakt doorheen het volledige pand (dus alle ruimtes tussen de kelder en de zolder) en tijdens die wandeling controleert of er ergens sprake is van zichtbare schade zoals bijvoorbeeld vochtschade. 

Voor heel wat mensen geldt dat ze zich dan de vraag stellen of ze dit niet gewoon zelf kunnen doen. Er worden immers toch geen elementen beschadigd en de kans bestaat dat er bepaalde schade toch aan het zicht wordt onttrokken. Dat is inderdaad correct, maar voor de expert geldt uiteraard dat hij (of zij) veel beter weet waar op te letten. Dat is iets wat heel wat minder geldt voor jou als potentiële eigenaar van het vastgoed. Hierin schuilt dan ook meteen de niet te betwisten meerwaarde voor wat het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring betreft.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Over bovenstaande vraag bestaat in de praktijk nogal wat onduidelijkheid. Veel mensen denken namelijk dat het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring wettelijk verplicht is. Laat ons maar meteen duidelijk stellen dat, dat zeker niet het geval is. Het laten uitvoeren van een dergelijke keuring mag dan weliswaar sterk aangeraden worden, verplicht is het zeker en vast niet.

Hoeveel kosten moet je betalen voor zo’n keuring?

Het spreekt voor zich dat er in de praktijk ook rekening dient te worden gehouden met de kosten die moeten worden betaald voor het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring. Wat deze kosten betreft zal je vooral aandacht willen besteden aan het aantal vierkante kilometers waar het vastgoed over beschikt. Is er bijvoorbeeld sprake van een oppervlakte van 50 vierkante meter? Dan kan je rekening houden met een kostprijs van ergens tussen de 300 en 400 euro voor de keuring. 

Een compleet ander verhaal wordt het natuurlijk indien je een bouwkundige keuring wenst te laten uitvoeren voor een grotere woning met een grotere oppervlakte. Neem nu bijvoorbeeld een woning met een oppervlakte van (minstens) 150 vierkante meter. In dat geval kan de kostprijs voor de bouwkundige keuring al snel stijgen richting een waarde van tussen de 450 en 500 euro. Dit is natuurlijk een extra kost waar je als investeerder in vastgoed rekening mee moet houden, maar uiteindelijk haal je deze kost er doorgaans altijd dubbel en dik terug uit. 

Share the Post:

Related Posts